Jak vybíráme naše oleje?

 

Proces výběru olivového oleje, který prodáváme je poměrně složitý a zdlouhavý. Avšak v jednoduchém podání vypadá následovně:

MOZEK

Nejprve je nutné najít ty správné farmáře, proto základními kritérii jsou objem produkce farmy (do 20 tisíc litrů ročně), čistota a vzhled farmy, údržba sadu, způsob sklizně oliv (pouze manuální sklizeň) a způsob výroby a skladování oleje.

CICH

Pokud farmář projde přes toto síto, může dojít k degustaci olivového oleje a to ihned po sklizni. Při degustaci nejprve dáváme velký pozor na vůni oleje. Nejsilnější vůně je až když se olej zahřeje na teplotu těla. Každá odrůda oleje má samozřejmě jinou vůni, ale vždy vám musí být příjemná!

 

CHUT

Po čichové zkoušce dojde na samotnou ochutnávku oleje. Je mnoho druhů oliv a tedy mnoho chutí, každopádně i zde platí pravidlo, že olej musí chutnat. Resp. nesmí zanechat nepříjemnou pachuť v ústech. Dále záleží na správné kyselosti. Ta se pozná jemným-silným pálením v krku. Náš obchod prodává oleje jak jemné, tak i silně pálivé.

Upozorňujeme, že barva oleje není předmětem základní selekce, protože nevypovídá o kvalitě olivové oleje!

HMAT

Ještě v nedávné historii italské ženy roztíraly několik kapek oleje po dlani své ruky. I tímto způsobem zjišťujeme zda je nabízený olej tím pravým.

SRDCEPokud dospějeme úspěšně až do této fáze, rozhodujeme se při výběru oleje a farmáře také srdcem. Člověk, se kterým obchodujeme má na prvním místě kvalitu svého produktu!

SLUCHV neposlední řadě je i samotná úspěšnost našich farmářů. Proto jsou oleje, které nabízíme, úspěšné nejen v restauracích po celé Itálii, ale také v USA, Japonsku, Dánsku nebo Francii. A nyní také v Česku!